Βιογραφικό σημείωμα: Άγγελος Αλιμπέρτης

cv-aggelouΓεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με την ζωγραφική και συγκεκριμένα με την λαϊκή τέχνη του θεάτρου σκιών, χάρη στον πατέρα του Καραγκιοζοπαίχτη Γεώργιο Αλιμπέρτη. Ο Άγγελος Αλιμπέρτης σε ηλικία μόλις δέκα ετών, βρίσκεται πίσω από το πανί του ‘’μπερντέ’’ σαν βοηθός του πατέρα του. Σε πολλές παραστάσεις έχει την τιμή να παρακολουθήσει τον μεγάλο Καραγκιοζοπαίχτη και ζωγράφο του θεάτρου σκιών Μίμη Μόλλα όταν αυτός συνεργάζονταν με τον πατέρα του σε πολλές περιοδείες (παραστάσεις) αλλά και στην ζωγραφική φιγούρας.

Σε αυτά τα πρώτα χρόνια αλλά και τα μετέπειτα ζωγραφίζει “ρεκλάμες”, επαγγελματικές και παιδικές φιγούρες, σκηνικά για το Θέατρο Σκιών του Γεωργίου Αλιμπέρτη, παράλληλα και πρώτος βοηθός σκηνής σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε ηλικία 14 ετών γνωρίστηκε με τον πάτερ Χριστόδουλο Φεργαδιώτη Αγιογράφο και Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αμπελοκήπων, μαθητή του αγιογράφου Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου. Εκεί μαθαίνει την πάντιμον τέχνη της αγιογραφίας, φορητή εικόνα και τοιχογραφία.

Το έτος 1994 αποφοιτεί από το 4ο Τ.Ε.Λ στον τομέα ‘’ Συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων, εικόνα και τοιχογραφία. Παράλληλα κάνει φροντιστηριακά μαθήματα στο ελεύθερο σχέδιο.

Το 1995 παίρνει το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για την καλύτερη μακέτα με θέμα: “Τα 70 χρόνια του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών”.

Κατά την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας 1995-96 ασχολείται αποκλειστικά με την αγιογράφηση στρατιωτικών Ιερών Ναών στην θρησκευτική υπηρεσία της 8ης μεραρχίας πεζικού στα Ιωάννινα, Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος- Στρ/δο Λορέτζου Μαβίλη, Άγιος Ελευθέριος- Στρ/δο Γεωργοπούλου, Ζωοδόχου Πηγής- Γοργομύλου Πρεβέζης κ.α.

alimbertis

ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ.κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ – ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ κ.κ.ΝΙΚΟΛΑΟ

Σαν μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων και μέλλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ασχολείται επαγγελματικά με την αγιογράφηση Ιερών Ναών και φορητών εικόνων, τοιχογραφικά σύνολα του ιδίου:

Από το 2005- 2009 απασχολήθηκε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ) στο πρόγραμμα της ειδικής μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επαγγελματικής επανένταξης αναλαμβάνοντας το έργο της εκπαίδευσης των ασθενών στην αγιογραφία και στο θέατρο σκιών.
Από τον Νοέμβριο του 2016 χρηματίζει καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Σκηνής Θεάτρου Σκιών.

Εκθέσεις που συμμετείχε:

  • Ομαδική έκθεση του Π.Α.Σ.Υ.Α στο πολυχώρο τέχνης στο Γκάζι
  • Ομαδική έκθεση του Π.Α.Σ.Υ.Α στο Hong Kong
  • Έκθεση- Διαγωνισμός της Ι.Μ Φθιώτιδος με θέμα την ορθόδοξη απεικόνιση του Μ. Βασιλείου όπου κέρδισε και το 1ο βραβείο
  • Συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ ‘’Αγιογραφώντας’’ που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο οποίο αναλύει τη σχέση της Αγιογραφίας με το θέατρο σκιών.
  • Έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος –  Μήνας εφαρμογώντων Εικαστικών Τεχνών Ά μέρος: Σκηνογραφία – Ενδυματολογία – Μάσκες Θεάτρου – Κόσμημα, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Μελίνα’’ του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα ο Άγγελος Αλιμπέρτης μέλλος του Πανελληνίου Συλλόγου Καραγκιοζοπαιχτών και με την ιδιότητα του Καραγκιοζοπαίχτη την οποία απέκτησε κατόπιν εξετάσεων, συνεργάζεται με Δήμους, κοινότητες και Σχολεία σε όλη την Ελλάδα καθώς και με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα. Τον Οκτώβριο του 2011 στο Μ.Λ.Τ παρουσίασε δικό του έργο με τίτλο “Το Όχι του 40”.

Δικά του έργα που τα παρουσιάζει σε ειδικές και επετειακές εκδηλώσεις είναι:

  • Το Όχι του 40- Ιστορικό
  • Ο Γέρος Δήμος και η Βασιλική (τα πρώτα χρόνια και το τέλος του θρυλικού κλεφταρματολού)- Ιστορικό.
  • Νίκος Ράδος ο αόρατος καπετάνιος, διασκευή από το λαϊκό μυθιστόρημα στο θέατρο σκιών
  • Ο καπετάνιος φάντασμα διασκευή από το λαϊκό μυθιστόρημα στο θέατρο σκιών

Παράλληλα μαζί με τον αδελφό του παρουσιάζουν παραστάσεις Θ. Σκιών σε όλη την Ελλάδα (σε σχολεία, δήμους, εκδηλώσεις) συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στα βήματα τους πατέρα τους. Επίσης φιλοτεχνεί φιγούρες Καραγκιόζη, ρεκλάμες και σκηνικά για το Θ. Σκιών Αλιμπέρτη καθώς και για επαγγελματίες και ιδιώτες.

Ο εργαστηριακός του χώρος βρίσκεται στην οδό Λακωνίας 20 στους Αμπελόκηπους.